რატომ მოგვდის ცრემლები ხახვის დაჭრისას?

სამზარეულოში ფუსფუსი და გემრიელი კერძების მომზადება, ალბათ, ხახვის გარეშე წარმოუდგენელია. დიასახლიებს, შესაძლოა, ხახვთან ყოველდღიური შეხებაც კი ჰქონდეთ. ის კერძებს ნამდვილად აგემრიელებს, თუმცა, მისი დაჭრა უცრემლოდ არც თუ ისე ადვილია. და მაინც, რატომ „ვტირით“ ხახვის დაჭრისას? ხახვი შეიცავს ბუნებრივ ამინომჟავებს – სულფოქსიდებს. დაჭრისას მისი უჯრედები ზიანდება, რაც იწვევს სულფოქსიდების ჰაერში გავრცელებას. ეს საკმაოდ მძაფრი ნივთიერება თვალში მოხვედრისას მის ძლიერ გაღიზიანებას იწვევს, ცრემლდენა კი ორგანიზმის დამცავი რეაქციაა, რომ ნივთიერება თვალების ზედაპირიდან „ჩამორეცხოს“.

 

გთავაზობთ რამდენიმე ეფექტურ მეთოდს, თუ როგორ დაჭრათ ხახვი უცრემლოდ და ასევე იმ გზებსაც, რომლის შესახებაც შესაძლოა გსმენიათ, თუმცა მათი გამოყენება მხოლოდ და მხოლოდ დროის კარგვაა.

რჩევა 1: გაყინეთ ხახვი

სიცივე თვალისათვის გამაღიზიანებელი ნივთიერებების წარმოქმნას ხელს უშლის. ამიტომ, გაფრცქვენით ხახვი და დაჭრამდე საყინულეში მოათავსეთ. ნახევარი საათის შემდეგ შეგიძლიათ, დაჭრას შეუდგეთ. თითებზე ცოტათი შეგცივდებათ, სამაგიეროდ ცრემლდენას თავიდან აიცილებთ.

რჩევა 2 : ხახვი დაჭრამდე ცივ წყალში მოათავსეთ

ცივი წყალი ხახვსაც აცივებს და საზიანო ნივთიერებების წარმოქმნასაც უშლის ხელს. თუმცა, ეს ისეთივე ეფექტური არ არის, როგორც ხახვის გაყინვის მეთოდი. გარდა ამისა, შესაძლოა, სველ ხახვზე დანამ ისრიალოს, რის გამოც მოგიწევთ შედარებით ნელა დაჭრათ. ამასობაში კი გათბება კიდეც.

რჩევა 3 : გამოიყენეთ ძალიან ბასრი დანა

ძალიან ბასრი დანა, თეორიულად, ნაკლებად აზიანებს ხახვის უჯრედებს. შედეგად კი მავნე ნივთიერებების გავრცელება ნელდება. ეფექტურობით ხახვის გაყინვას ეს მეთოდიც ჩამოუვარდება.

რჩევა 4: ხახვის დაჭრისას პირში პურის ლუკმა ჩაიდეთ

დიახ, ეს მართლაც სასაცილოდ ჟღერს. თუმცა, ეს მეთოდი ნამდვილად ამართლებს. პურის ნასვრეტებიანი ტექსტურა (პურის ლუკმა წინა კბილებითა და ტუჩებით უნდა დაიჭიროთ, პირი ოდნავ ღია იქნება) ამ საზიანო ნივთიერებას იწოვს და ის ცხვირამდე და თვალებამდე ვეღარ აღწევს. თანაც ვის არ უყვარს საჭმლის მომზადებისას ცოტათი წახემსება?

 

ახლა კი გთავაზობთ იმ მეთოდებს, რომლის ეფექტურობაზეც შეიძლება გსმენიათ კიდეც, თუმცა სინამდვილეში მხოლოდ დროის კარგვაა.

მითი 1:  ხახვი მიკროტალღურ ღუმელში მოათავსეთ

მიკროტალღურ ღუმელში მოთავსებული ხახვი ოდნავ რბილდება, შედეგად კი უფრო ძნელი დასაჭრელი ხდება. ძნელად დასაჭრელი ხახვი, თავის მხრივ,  უჯრედების მეტად დაზიანების ტოლფასია, რაც უფრო მეტად იწვევს თვალების გაღიზიანებას და უფრო მეტ ცრემლდენას.

მითი 2: გაიკეთეთ  სათვალე

თუკი შინ დამცავი სათვალე მოგეპოვებათ, გაიკეთეთ. ის ნაწილობრივ აგარიდებთ ცრემლდენას. მაგრამ, თუკი ასეთი სათვალე არ გაქვთ, ხახვის დაჭრისას მზის სათვალის გაკეთება არც თუ ისე კარგი აზრია. მზის სათვალით სამზარეულოში ფუსფუსი არა მარტო სასაცილოა, არამედ უშედეგოც. დამცავი სათვალისაგან განსხვავებით, ის თვალის გარჩემო მჭიდროდ არ არის მიკრული და მავნე ნივთიერებები თვალამდე მაინც აღწევს. აგრეთვე, სუნთქვისას ეს ნივთიერებები ცხვირის ღრუშიც ხვდება და მასაც აღიზიანებს.

შედეგი: მზის სათვალე ნამდვილად ვერ დაგიცავთ ცრემლდენისაგან. თუმცა, თუ სპეციალური დამცავი სათვალე გაქვთ, მჭიდროდ მოირგეთ და შედარებით უკეთეს შედეგს მიიღებთ (მაგრამ აქვს კი ვინმეს ასეთი სათვალე?).

მითი 3: ხახვი გაჭრილი მხრით დაფისკენ მოათავსეთ

თუ ხახვი გაჭრილი მხრით დაფაზე იქნება დადებული, მაშინ სახისაკენ ნაკლები ნივთიერება აქროლდება. თუმცა, შეუძლებელია ყველა გაჭრილი მხარე ერთდროულად დაფისაკენ მოათავსოთ. ეს თითქმის იგივეა, რაც ხახვის ჩვეულებრივ დაჭრა. ასე რომ, ცრემლებს ვერც ამ გზით ავიცილებთ.

 

კიდევ უამრავი ხრიკი არსებობს, რომელიც ხახვის უცრემლოდ დაჭრაში დაგეხმარებათ. მაგრამ ყველაზე ეფექტური ის მეთოდია, რომელიც გამაღიზიანებელი ნივთიერებების წარმოქმნას აფერხებს. მაგალითად, ყველაზე ეფექტურია გაყინვის მეთოდი, ან რაიმე დაბრკოლება, რაც ამ ნივთიერებებს ცხვირამდე და თვალებამდე  არ მიუშვებს – მაგალითად პირში პურის ლუკმის მოთავსება.

 

კომენტარები

კომენტარეები ვერ მოიძებნა

შეტყობინების დატოვება