პატარა ერთკარიანი მაცივრის სიმაღლე მერყეობს 50-დან 160 სანტიმეტრამდე, იმისდა მიხედვით აქვს, თუ არა საყინულე კამერა. რაც შეეხება სიგანეს და სიღრმეს, დაახლოებით 60 სანტიმეტრია. საშუალო ზომის სამზარეულოში ხშირად გვხვდება საშუალო ორკამერიანი მაცივრები: 60 სმ სტანდარტული სიგანით, ისინი აღწევენ 1,7-2 მეტრს სიმაღლეში, ზოგჯერ მეტსაც. მათი კომპაქტურობის მიუხედავად ისინი სთავაზობენ მოცულობას 300-350. მოდელი "Side-by-Side" წარმოგიდგენთ მაცივარს დიდი მოცულობით 500-800 ლიტრამდე. მათი ზომა შთამბეჭდავია, სიგანე დაახლოებით 90-100 სანტიმეტრია, სიღრმე 85 სმ. სიმაღლე-1,8-1,9 მ. ასეთი მოდელები გარდა იმისა რომ დიდი ოდენობით პროდუქტს იტევს, ასევე გთავაზობენ დამატებით ფუნქციებს.
კამერების რაოდენობა
- ერთკამერიანი. მაცივარი, ერთი კარით და პატარა საყინულით შედარებით იაფია, მაგრამ დროდადრო ყინულს ესაჭიროება გალღობა.
- ორკამერიანი მოდელები ორი კარით საშუალებას გაძლევთ აირჩიოთ მაცივრის და საყინულის განყოფილება ნებისმიერი მოცულობის.
- 3 კამერიანი მაცივრები. მათი მთავარი უპირატესობაა დამატებითი ტემპერატურის ზონა, რაც გვაძლევს საშუალებას ავირჩიოთ ოპტიმალური ტემპერატურული ზონა პროდუქტის სახეობის მიხედვით.
- 4-5 კამერიანი მოდელები ,,Side-by-Side" შეიძლება მოიცავდეს ინტერგრირებულ ბარს, სველ და მშრალ ზონებს- პირველი ბოსტნეულს, ხილისა და მწვანილისათვის, მეორე-ხორცეულის და თევზეულისთვის. ასეთ მაცივრებში ყველა სახის პროდუქციისთვის ოპტიმალური შენახვის პირობებია. უნდა გავითვალისწინოთ ისიც, რომ ეს ყოველივე აისახება ფასზე.
კომპრესორი და ,,ფრეონი"
ძირითადად ერთ და ორ კამერიანი მოდელები აღჭურვილია ერთი კომპრესორით, რომლის ხარისხზეც დამოკიდებულია მაცივრის ხმაურის დონე, ეკონომიურობა. გარდა ამისა მაცივრის არჩევისას ყურადღება უნდა მიაქციოთ მის გასაცივებელ სისტემას, ამ შემთხვევაში ყველაზე სასურველი არჩევანია ფრეონი R134a და R600a. R600a ითვლება უფრო ეკონომიურად ელ. ენერგიის მოხმარების მიხედვით, უფრო მეტიც, გარემოში მოხვედრისას ის მყისიერად ქრება, ზიანის მიყენების გარეშე. ასეთ ფრეონს იყენებენ ძირითადად ისეთი ბრენდები, როგორიცაა BOSCH, SIEMENS, GORENJE. ამ ბრენდების მაცივრებში ხმაურის დონე მერყეობს 36-დან 43 დეციბელამდე, ფაქტობივად, მაცივარი უხმაუროდ მუშაობს. ასევე არის ორკომპრესორიანი მოდელები (მაგ: GORENJE, ELECTROLUX): ერთი კომპრესორი განკუთვნილია ერთი კონკრეტული კამერისთვის. ეს მოსახერხებელია, რადგან შესაძლებელია სურვილის მიხედვით გამოირთოს ერთ-ერთი განყოფილება, მაგალითად: დასუფთავებისას ან დიდი ხნით სადმე გამგზავრებისას.
საყინულე განყოფილება. საყინულის ორი ძირითადი კრიტერიუმი არის მოცულობა და მინიმალური ტემპერატურა. პროდუქტების შენახვის ხანგძლივობა დამოკიდებულია საყინულე კამერის მინიმალურ ტემპერატურაზე, რაც განისაზღვრება ვარსკვლავების რაოდენობით (ერთიდან ოთხამდე. ერთი ვარსკვლავი (*) უდრის -6 0C). ძირითადად თანამედროვე მაცივრები ოთხ (****) ვარსკვლავიანებია (გამონაკლისს წარმოადგენს უმთავრესად ერთკამერიანი მაცივრები), ანუ მინიმალური ტემპერატურაა -24 0C (სწრაფი გაყინვისას შეიძლება ტემპერატურა იყოს -32 0C). ასეთ საყინულე კამერაში პროდუქტი ინახება 3-დან 12 თვემდე, პროდუქტის სახეობის მიხედვით.
გალღობის სისტემა. გალღვობის სისტემა დამოკიდებულია მაცივრის ტიპზე: მშრალი გაყინვით-No Frost და ნახევრადმშრალი. უმეტესობა მოდელებზე მაცივარ-კამერა ლღვება ავტომატურ რეჟიმში. საყინულის კამერისათვის, ამ ორი მეთოდის გარდა ფართოდ გამოიყენება ხელით ლღვობა.ნახევრადმშრალ მაცივრების საყინულე კამერა იკეთებს ყინულს, როცა ყინულის საფარი მიაღწევს 0,5-1 სმ-ს, უნდა გამოვრთოთ და გავალღოთ (რეკომენდირებულია საშუალოდ 3-4 თვეში ერთხელ). თეორიულად No Frost სისტემის მაცივრები გალღვობას არ საჭიროებენ, მაგრამ პროფილაკტიკისათვის რეკომენდებულია მათი გამორთვა წელიწადში ერთხელ მაინც. მაცივრებს გააჩნიათ მართვის სამი ვარიანტი: ტრადიციული მექანიკური, ელექტრომექანიკური ან ელექტრონული.
ელ. ენერგიის მოხმარება. მაცივრის არჩევისას არის კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი მომენტი, მისი ენერგო მოხმარების კლასი, რაც უფრო მაღალია კლასი, მით უფრო ნაკლებ ელ. ენერგიას მოიხმარს. A, B და C კლასები ითვლება ეკონომიურად. არის გაუმჯობესებული ვარიანტიც, ,,A+" და ,,A++" კლასის მაცივრები. თანამედროვე ,,A+" კლასის მაცივრები მოიხმარს 23 %-ით უფრო ნაკლებ ელექტრო ენერგიას, ხოლო ,,A++" კლასის 45 %-ით ნაკლებს ვიდრე ,,A" კლასის.
დამატებითი ფუნქციები
ნულოვანი კამერა. მოთხოვნადია ისეთი მაცივრები, რომელთაც გააჩნიათ ე.წ. ,,ნულოვანი კამერა" სადაც ტემპერატურა მერყეობს -2 0C-დან +3 0С-მდე. ასეთ ზონებში პროდუქტი ინახება სამჯერ უფრო დიდი ხნით და ინარჩუნებს თავის ბუნებრივ არომატს და ვიტამინებს. შვებულების რეჟიმი. ზოგიერთ მოდელს შეიძლება გააჩნდეს ე. წ. ,,შვებულების რეჟიმი" რომლის გააქტიურებისას ფაქტიურად ითიშება მაცივარ-კამერა და მუშაობს საყინულე. მაცივარ კამერაში შენარჩუნებულია ტემპერატურა 10 0C-დან 16 0C-მდე. ეს ტემპერატურა საკმარისია, რომ არ წარმოიქმნას მაცივარში არასასიამოვნო სუნი.ტელევიზორი. თანამედროვე მაცივრების ზოგიერთ მოდელში, სხვადასხვა რეჟიმისა და აქსესუარის გარდა, შეიძლება იყოს ჩამონტაჟებული თხევადკრისტალური ტელევიზორი, მისი ეკრანის ზომა ძირითადად არ აღემატება 14 დიუმს.ეკონომიური რეჟიმი. რეჟიმის გააქტიურებისას მაცივარში ავტომატურად მიეთითება ოპტიმალური ტემპერატურა (საშუალოდ +5 0C-მაცივარ კამერაში და -18 0C-საყინულეში. ელექტროენერგიის ხარჯი მინიმუმამდე ეცემა. რეჟიმის გააქტიურება რეკომენდებულია, როცა არ ვამატებთ მაცივარში ახალ პროდუქტს.სიგნალები. ძალიან სასარგებლო იქნება მაცივრის ღია კარების ფუნქციის გათვიცნობიერება. რამოდენიმე წუთის შემდეგ მაცივარი გვაცნობებს ამის შსახებ ხმოვანი სიგნალის საშუალებით (ხანდახან სინათლის სიგნალის საშუალებით), ასევე შესაძლებელია სიგნალის მიწოდება მოხდეს ტემპერატურის აწევისას ან ელექტრო ენერგიის შეწყვეტის შემთხვევაში.დისპენსერი. დისპენსერის საშუალებით ვიღებთ ცივ წყალს მაცივრის კარის გაღების გარეშე (რაც უფრო იშვიათად ვაღებთ მაცივრის კარს, მით უფრო ვზოგავთ ელ. ენერგიას). ზოგიერთ მოდელში (ძირითადად ,,Side-by-Side") შეგვიძლია ავირჩიოთ, როგორც წყლის, ასევე ყინულის მიწოდება გრანულებში, ან კუბიკებში. დისპენსერში უნდა ჩავასხათ მხოლოდ წყალი. ანტიბაქტერიული საფარი. სხვადასხვა მწარმოებელთან გვხვდება სხვადასხვა დასახელებით. საფარის შინაარსი მგომარეობს შემდეგში, კედლების საფარი და კარების შიდა ნაწილი იფარება ვერცხლის იონებით, რომელიც ხელს უშლის ბაქტერიების და არასასიამოვნო სუნის გავცელებას, რაც დადებითად მოქმედებს პროდუქტის შენახვის ვადის გახანგრძლივებაზე.
კომპლექტაცია. მწარმოებლიდან გამომდინარე, სხვადასხვა სახის კომლექტაციაში შედის სხვადასხვა საგნები. ხშირად გვხვდება ტალღოვანი თაროები და ბოთლის სათავსო, ყინულის დასამზადებელი. იშვიათად კომლექტაციაში შედის ყველის და კარაქის კონტეინერები და ლანგარი გასაყინი პროდუქტებისათვის, ასევე ე.წ. ,,სიცივის აკუმულატორები", რომლებშიც არის სპეციალური სითხე- დიდი ხხნის განმავლობაში არ ლღვება, გამოიყენება ძირითადად პიკნიკებისთვის, ასევე დიდი ხნით ინარჩუნებს საყინულეში ტემპერატურას ელ. ენერგიის გათიშვის შემთხვევაში.